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Ursuppe

Davide Bevilacqua, Alberto Boem
Sound Performance, 2014
Interface Cultures  „Ursuppe“ is a sound performance that involves jelly made out of the seaweed agar agar and analog oscillators. When agar agar is cooked to form a gel, a semi-solid structure made of proteins is formed. It can contain various substances that might imbue the material with particular characteristics. In this case, the salinity makes the flow of electricity possible.
The resistance of the jelly modulates the oscillators so that the sound which they produce is led back into the agar. This creates a feedback loop that chemically modifies the material and its properties. These changes then affect the way the
electricity flows through the materials, giving rise to an unstable and self-influencing process. The performers thus shape a network of relations in which a continuous modification of the flow of energy takes place. A video camera located above the performers provides a larger-scale view of their actions, the effect of these on the agar and its oxidation and liquefaction. Exhibition at: IC at ars electronica 2014, Linz, Austria „Ursuppe“ ist eine Soundperformance mit aus dem Algenprodukt Agar erzeugtem Gelee und analogen Oszillatoren. Wenn Agar gekocht wird und damit ein Gelee entsteht, bildet sich eine halbfeste Proteinstruktur. Diese kann verschiedene Stoffe enthalten, die dem Material besondere Eigenschaften verleihen. In diesem Fall ermöglicht der Salzgehalt den Stromfluss.
Der Widerstand des Gelees moduliert die Oszillatoren, so dass die durch sie erzeugten Klänge wieder in das Agar zurückgeleitet werden. Dadurch entsteht eine Rückkopplungsschleife, die das Material und seine Eigenschaften chemisch verändert. Diese Modifikationen beeinflussen die Art und Weise, in der Strom durch das Material geleitet wird, was wiederum einen instabilen und sich selbst beeinflussenden Prozess anstößt. Die PerformerInnen gestalten so ein Relationsnetzwerk, in dem eine ständige Veränderung des Energieflusses stattfindet. Eine über den PerformerInnen installierte Videokamera bietet einen erweiterten Blick auf ihre Handlungen, deren Wirkung auf das Agar und dessen Oxidierung und Verflüssigung.
© Davide Bevilacqua, Alberto Boem